BOLERO - jak przyspieszyć wczytywanie listy z karty SD ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gery67
    Drive
    • 2010
    • 51

i środek:
  • JOY
    Rider
    • 2008
    • 641

Udało się komuś już znaleść lekarstwo ? Gdy jest więcej muzyki napakowane na karcie to potrafi to trwać i 30 sekund. Co gorsza słuchając muzyki na wyłączonym zapłonie i włączając go Bolero listuje od nowa.

Komentarz

• zikog
      Classic
      • 2012
      • 31

Mam całą kartę 8gb zapełnioną muzyką i wczytywanie trwa max 5 sekund.
      Spróbuj sformatować kartę i jeszcze raz nagrać. Miałem podobny problem w innym radiu na karty SD. Format karty pomógł i rozrzucenie muzyki na foldery.

Komentarz

• conan
        Rider
        • 2011
        • 546

Dokładnie mam jak pisze zikog. Kwestia chyba karty.
        Moja skodzinka o2
        Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• JOY
          Rider
          • 2008
          • 641

Kurcze - albo radia - mam już drugą - super szybką 16GB i jest dramat, format może poprawia o 20%

A przy okazji: Bolero da radę gdy uruchomię z przodu średniotonowca i zwrotnice na 3 głośniki?

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

gdzieś czytałem, że Bolero czyta do 8 podkatalogów przy włączaniu, więc muzę trzeba zabunkrować jeszcze jeden poziom dalej i wtedy jest git
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• obrus
              Elegance
              • 2011
              • 783
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może te 16GB to za dużo. Spróbuj na mniejszej. Co do szybkości kart, nie widzę różnicy w czytaniu, gdy stosuję kartę np starą 128 MB czy nowoczesną SDHC klasy 8. 16GB nie mam i bć może też miałbym problem. Zauważyłem też, że jak na karcie 8 GB pousuwam jakieś pliki i dogram inne - nie czyta mi jej. Muszę na nowo wgrać wszystko, ale ta karta jest jakaś felerna.

Komentarz

• JOY
                Rider
                • 2008
                • 641

8 poziomów podkatalogów - tzn mam zrobić ich aż 8 i to będzie ideał czy mnie czy więcej?
                Zresztą zaraz lece po karte i będę testował

Komentarz

• deco26
                  Drive
                  • 2010
                  • 61

Re: BOLERO - jak przyspieszyć wczytywanie listy z karty SD ?

Zamieszczone przez JOY
                  Udało się komuś już znaleść lekarstwo ? Gdy jest więcej muzyki napakowane na karcie to potrafi to trwać i 30 sekund. Co gorsza słuchając muzyki na wyłączonym zapłonie i włączając go Bolero listuje od nowa.
                  Najłatwiej przyspieszyć mając jak najmniejszą ilość katalogów. Możesz zrobić test i wrzucić wszystkie MP3 na kartę bez żadnego katalogu.

Komentarz

• Przemo-O2
                    Classic
                    • 2011
                    • 13

Z tego co wiem szybkość zależy od sposobu formatowania karty SD . FAT 32 - mniejsza szybkość, a NTSF - większa, więc można formatować na NTSF tylko czy Bolero taki format obsłuży?. :?:

Komentarz

• deco26
                      Drive
                      • 2010
                      • 61

wątpie

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez JOY
                        8 poziomów podkatalogów - tzn mam zrobić ich aż 8 i to będzie ideał czy mnie czy więcej?
                        Zresztą zaraz lece po karte i będę testował
                        Nie mam Bolero, ale chyba nie zaszkodzi sprawidzić?
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• JOY
                          Rider
                          • 2008
                          • 641

Testy na dziś - ta sma zawartość:

Superszybka SD Kingston 16: tragedia
                          Gówniany SD Kingston 8: tragedia
                          Gówniany mikroSD Goodram 2: rewelacja
                          2 karty 4 i 8 GB Sandiska - po japońsku - jakotako.

Morał: idalalnie śmigają karty SD - nie SDHC czyli max 2 GB

Komentarz

• tomek
                            L&K
                            • 2005
                            • 1078

Bo to jeszcze zależy od radia. Z doświadczenia wiem, że ta sama karta w bolero superb 2009 (radio z małymi przyciskami) uruchamia się ok minuty, a w octavi 2010 (bolero z dużymi przyciskami) uruchamia się 3 sekundy.
                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Jaroslav92525
                              Rider
                              • 2009
                              • 358
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomek
                              ...Z doświadczenia wiem, że ta sama karta w bolero superb 2009 (radio z małymi przyciskami) uruchamia się ok minuty ....
                              :shock: :shock: :shock:
                              Zaczynam się zastanawiać czy w moim (niezamontowanym jeszcze MDI) też takie kwiatki mogą się pojawić... Tam problemy mogą się jeszcze nasilić bo o ile w Bolero max. można zamontować SD 32 GB to przez MDI można podłączyć np. 500 GB HD... Wiem że to inna technologia niż SD ale potencjalny rozmiar trochę przeraża... Swoją drogą to ciekawe jak spisują się pendrivy 32 GB w MDI - chodzi o czas wczytywania zawartości. Wie ktoś może ?

[ Dodano: Wto 17 Kwi, 12 18:08 ]
                              No i mam odpowiedź jako że sam sobie podłączyłem wczoraj MDI. Użyłem pendrive 16 GB i niestety... wczytywanie danych trwało 25 sekund. Fakt że utwory były chaotycznie poprzeplatane z "normalnymi" plikami (tekstowe etc.) ale nie spodziewam się żeby po optymalizacji działało to znacząco szybciej...:-( Natomiast sama obsługa pendrive przez MDI jest bardzo dobra: można swobodnie surfować po katalogach - informacja o tym gdzie się w danym momencie znajdujemy jest wyświetlana w górnej części wyświetlacza. W trakcie odsłuchiwania utworów można wyszukiwać nowe a muzyczka cały czas gra - nie to co z płytami z nagranymi MP3. Zmiana utworów odbywa się natomiast bez zwłoki. Wyświetlane są oczywiście tagi. Przy odpowiednim pogrupowaniu utworów w katalogi (np. alfabetycznie) poruszanie się w nich nie powinno być w żadnym stopniu kłopotliwe. Policzyłem sobie i wyszło że na pendrive 32 GB można zmieścić ok. 200 płyt zapisanych w jakości 320 kbps - a to już jest raczej dobra jakość...:-) Gdyby pogrupować te 200 płyt i umieścić je np. w 20 katalogach to raczej nie powinno być problemu z nawigacją.... No ale o tym przekonam się gdy stworzę sobie odpowiednią kolekcję :-)
                              Update:
                              Po zastosowaniu nowego 32GB pendrive (w połowie zapełnionego muzyką) odczyt trwał 15 sekund.
                              Pozdrawiam,
                              Jaroslav92525

-----------------------
                              VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• Xysiu
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 105

@JOY:

Mozliwe, ze masz ten sam problem co ja mialem - kwestia wersji softu w radio Bolero.

Szczegoly tutaj:

Pozdrawiam,

Krzysiek

---

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27857

Komentarz

• Jazz111
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 22

Witam.

Takie coś kupiłem w hipermarkecie na literę "R" za 49,90 zł. Zrobiłem szybki format na FAT 32 i 64KB.
                                  Wrzucone około 10GB muzyki (kilkadziesiąt albumów i pojedynczych mp3), wszystko w katalogach (czasami 4 podkatalogi).
                                  Po włożeniu karty do gniazda odczyt i uruchomienie pierwszej mp3 następuje w ciągu 2 sekund .
                                  Dodatkowo wszystkie mp3 posiadają informację (wykonawca, tytuł, album) zapisaną w tagach ID3v2, bo u mnie tylko ta wersja znacznika jest przez Bolero poprawnie wyświetlana.

Pozdrawiam.
                                  Załączone pliki
                                  1.2 Elegance

Komentarz

• Xysiu
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 105

A wczesniej miales problem z wolnym odczytem zawartosci innej karty SD?
                                    Pozdrawiam,

Krzysiek

---

Komentarz

• Jazz111
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 22

Zamieszczone przez Xysiu
                                      A wczesniej miales problem z wolnym odczytem zawartosci innej karty SD?
                                      Kiedyś przetestowałem kilka kart (od firmowych po no name) SD, SDHC, microSD o pojemnościach od 1GB do 8 GB i problemów większych nie było.
                                      Raz wystąpił brak odczytu pełnej zawartości karty lecz po formacie i ponownym wgraniu plików, Bolero odczytało wszystkie katalogi.
                                      Wolnego odczytu nawet na "słabych" kartach nie zauważyłem.
                                      1.2 Elegance

Komentarz

• Xysiu
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 105

Wlasnie. Pytalem dlatego, poniewaz sadze, ze przypadlosci z Bolero to nie kwestia jakosci kart SD a wersji oprogramowania w radiu (sadze, ze masz poprawna wersje softu w radiu, ktora dobrze sobie radzi z obsluga wiekszej ilosci folderow na karcie bez wzgledu na "jakosc" karty). Nie sadze zeby byl sens wydawac kase na lepsza karte SD (wysokla klasa, SDHC itp. pomimo ze nie sa jakies bardzo drogie) do zwyklego odtwarzania MP3. Warto natomiast zainteresowac sie wersja softu/firmware'u.
                                        Pozdrawiam,

Krzysiek

---

Komentarz

• Jaroslav92525
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 358
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja poczyniłem dzisiaj pewne spostrzeżenia w kwestii czasu odczytu zawartości nośnika - co prawda posiadam MDI z pendrive 32 GB a nie Bolero z SD ale z Bolero może być podobnie: od kilku dni używałem sobie mojego pendrive z mniej więcej z połową pojemności zajętej przez utwory, sprawdziłem jaki jest czas odczytu zawartości i wyszło że ok. 15 sekund. Wczoraj dograłem kolejne kilka ładnych GB i z ciekawości sprawdziłem czas odczytu zawartości utworów zakładając że się zwiększy - tylko o ile ? Ku mojemu zdziwieniu okazało się że po 2 sekundach zaczęło odtwarzać muzykę :shock: Trochę mnie to zaskoczyło... Później gdy zacząłem "biegać" po katalogach wszystko było OK aż do momentu gdy natrafiłem na dodany ostatnio: wtedy na moment na wyświetlaczu pojawił się napis READING - czyli MDI doczytywało sobie nowe katalogi. Wygląda na to że MDI ( i być może również Bolero) "pamięta" strukturę nośnika który był już wcześniej w czytniku. Potwierdza to również fakt iż po rozłączeniu i ponownym podłączeniu pendrive odtwarzanie rozpoczyna od miejsca w którym ostatnio zakończyłem odsłuchiwanie. Wszystko to może tłumaczyć (przynajmniej częściowo) szybki odczyt nośnika który czytnik już "widział" i powolny odczyt takiego którego jeszcze nie "próbował".
                                          Pozdrawiam,
                                          Jaroslav92525

-----------------------
                                          VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

Weźcie też pod uwagę, że karta micro + przejściówka do sd to nie to samo co pełnowymiarowa karta - czyta się toto z reguły poprawnie w komputerach, ale nie zawsze pracuje poprawnie w aparatach i innych sprzętach.

Komentarz

Pracuję...